miercuri, aprilie 28, 2010

A VI-a Conferinţă a Miniştrilor Culturii din Europa de Sud-Est cu genericul „Patrimoniul Cultural: O Punte spre un Viitor Comun”, 23 aprilie 2010, Cetinje, Muntenegru.




Delegaţia Ministerului Culturii, condusă de Viceministrul Culturii, dl Gheorghe POSTICĂ, a participat la a VI-a Conferinţă a Miniştrilor Culturii din Europa de Sud-Est cu genericul „Patrimoniul Cultural: O Punte spre un Viitor Comun” desfăşurată la data de 23 aprilie 2010, la Cetinje, Muntenegru.

Reuniunea ministerială de la Cetinje se înscrie în seria conferinţelor ministeriale dedicate patrimoniului cultural în regiunea Europei de Sud-Est, iniţiate în anul 2004 la Mostar, organizată cu suportul Guvernului Italiei în cooperare cu UNESCO (Oficiul UNESCO cu sediul la Veneţia) şi urmate de conferinţele de la Veneţia (Italia, 2005), Ohrid (Republica Macedonia, 2006), Zadar (Republica Croaţia, 2007) şi Bucureşti (România, 2008).


Conferinţa de la Cetinje reprezintă un punct de cotitură în continuarea acestui cadru de cooperare, bazată pe voinţa comună a statelor de a dezvolta o abordare regională strategică pentru protecţia şi promovarea patrimoniului cultural al regiunii Sud-Est Europene, precum şi promovării multiplelor programe multilaterale legate de salvgardarea patrimoniului cultural.

La conferinţă au participat Miniştrii Culturii ai Republicii Albania (E.S. Ferdinand Xhaferaj), Bosnia şi Herţegovina (E.S. Sredoje Novic), Republica Croaţia (E.S. Bozo Biskupic), Republica Macedonia (E.S. Elizabeta Kanchevska-Milevska), Muntenegru (E.S. Branislav Micunovic), viceminiştrii culturii din Bulgaria (Todor Chobanov) şi Republica Moldova (Gheorghe Postică), secretarii de stat la ministerele culturii din România (Vasile Timiş) şi Serbia (Nadica Momirov), reprezentanţi ai Italiei (în calitate de susţinător şi finanţator al iniţiativei), Sloveniei, Turciei, Greciei, Consiliului Europei (Robert Palmer) etc.

În cadrul conferinţei a fost discutată importanţa procesului de reabilitare a patrimoniului cultural ca factor de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor. Ca rezultat participanţii prezenţi la conferinţă au adoptat Declaraţia de la Cetinje care reprezintă un factor cheie în conservarea patrimoniului cultural din regiune. De asemnea, a fost adoptat Planul de acţiuni privind implementarea Declaraţiei de la Cetinje.